İşteMülakat - Blog

Tüm Blog Yazılarını İnceleyin

Ülkelere Göre Özgeçmişte Öne Çıkan Özellikler Nelerdir?

Ülkelere Göre Özgeçmişte Öne Çıkan Özellikler Nelerdir?

Yazar: İşte Mülakat Yayın Tarihi: 31/08/2022

Ülkelere göre özgeçmişte öne çıkan örnekler nedir?

İnsan kaynakları yöneticileri her başvuruda özgeçmişlerin belirli yerlerini dikkate alır. Mükemmel şekilde uyan CV, adayların kısa listesine ve nihayetinde işe giriş için ön yazıdan çok daha fazlasıdır. CV, rengarenk formülasyonlar ve yaratıcı tasarımlar ile değil belirttiğiniz iş deneyimi eğitim referans gibi bilgiler ile dikkat çeker. Burada sadece gerçekler önemlidir. Özgeçmişinizdeki gerçeklerin işveren için konuşmasına nasıl izin vereceği ile alakalı ön yazıda çeşitli ipuçları verebilirsiniz. Eskiden klasik olarak kabul edilen birçok bilgi artık kullanılmamaktadır. Mezhep, medeni durum, çocuklar, ebeveynlerin meslekleri vb. ile ilgili bilgiler yalnızca istisnai durumlarda geçerlidir.

Tüm ülkelerde bir işe başvurmak için özgeçmiş yapısı benzerdir:

  • Temel beceriler,
  • Önceki şirketlerdeki iş deneyimi,
  • Eğitim ve iletişim bilgileri gibi detaylara yer vererek oluşturulur.

Ancak her ülkede yerel istihdam kültürüyle ilişkili nüanslar vardır. Örneğin, yabancı ülkede özgeçmişe yalnızca e-posta değil, aynı zamanda bir ev adresi de eklemek gelenekçi bir yaklaşımdır. Bunun nedeni, kağıt mektup alışverişi geleneğinin korunmuş olmasıdır.

İşverenler posta yoluyla resmi bir yanıt gönderir. Örneğin Çin'de medeni durumun belirtilmesi tavsiye edilir, çünkü aileden sorumlu kişi daha güvenilirdir.

Hiçbir ülkede insan kaynakları “Kişisel Nitelikler” bölümünü okumaz, bu nedenle bir özgeçmişte iletişim becerileri ve stres direnci belirtilmemelidir. Bu durum mülakat yoluyla kontrol edilir. Yabancı olduğunuz herhangi bir ülkede, o ülkede ikamet ve çalışma izninizin olup olmadığını belirtmenizde de fayda var.

Ülkenin kültürü özgeçmişinizde bir fotoğrafa izin veriyorsa, yüzünüze zarar vermeyecek, sakin bir arka plana sahip profesyonel tarzda fotoğraf seçmek gerekir.  İş arama kültürü ülkeler ve sektörler arasında farklılık gösterir. Örneğin, bankacılık bölümlerinden (kurumsal ticari hizmetler, riskler, hukuk departmanı)bir Avrupa bankasında bir pozisyona ancak banka içinde terfi yoluyla  yer değiştirmeden sonra ulaşabilirsiniz. 

  • Özgeçmişinizin yapısına dikkat edin. İlk sayfada amacı ve temel bilgileri belirtin.
  • İlgilendiğiniz ülkedeki iş arama kültürünü göz önünde bulundurun ki özgeçmişinizde verdiğiniz bilgiler size yardımcı olsun.
  • Yalnızca özgeçmişlere güvenmeyin. İş piyasasını analiz edin, şirketlerin insan kaynakları uzmanlarıyla bağlantı kurun, ön yazı ekleyin. Tüm bunlar işverenin ilgisini çekmeye yardımcı olacak ve özgeçmişinize güçlü bir katkı sağlayacaktır.

Tüm meslekler için evrensel bir özgeçmiş yoktur. Her meslek için farklı özgeçmiş türleri önemlidir. Her özgeçmiş türünün görevi, meslek için neyin en önemli olduğunu göstermektir.