İşteMülakat - Blog

Tüm Blog Yazılarını İnceleyin

İnsan Kaynakları Uzmanlarından Adaylara CV Hazırlama Önerileri

İnsan Kaynakları Uzmanlarından Adaylara CV Hazırlama Önerileri

Yazar: İşte Mülakat Yayın Tarihi: 21/08/2022

İK UZMANLARINDAN ADAYLARA CV ÖNERİLERİ

Her gün yüzlerce kişinin işe girmek için hazırlamış olduğu CV çok önemlidir. CV olmadan işe girmek imkânsız gibi bir şeydir. CV nedir? Kişilerin eğitim durumunun, becerilerinin almış olduğu sertifikaların, deneyimlerinin, tecrübelerinin bulunduğu bir özgeçmiştir. İk uzmanları adaylara CV hazırlama nasıl yapılır, CV’ de neler bulunmalıdır gibi konularda yardımcı olmaktadır. Uzmanların adaylardan istediği ilk nokta CV’nin anlaşılır ve dikkat çekici olması gerektiğidir. Dürüstlük ilkesi çerçevesinde CV de kişisel bilgiler, irtibat bilgileri, eğitim bilgileri, iş tecrübeleri, referansların iletişim bilgileri yer almalıdır. CV hazırlamak en az çalışmak kadar profesyonellik istemektedir. Alelade hazırlanmış bir CV sizleri ileriye taşıyamaz.

CV Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

Özgeçmişinizin uzun olması sizlerin işe alınması için çok fazla önemli değildir. Önemli olan özgeçmişin etkili ve kısa olmasıdır. Hayatınız hakkında akılda kalıcı noktaları belirtmelisiniz. Bunun yanı sıra özgeçmişte deneyimleriniz hakkında kısa bilgiler ve noktalama işaretlerine de dikkat etmelisiniz. Noktalama işaretleri sizin karşı tarafa olan saygınızı ifade etmektedir. 

CV’de Ön Yazının Önemi

Ön yazı iş başvurusu yaptığımız yerlerde oldukça önemli bir paya sahiptir. Çünkü insanların bizler hakkındaki ilk izlenimleri cv'de ön yazı sayesinde gerçekleşmektedir. İnsanların hakkımızdaki ilk izlenimlerinin iyi olması ve başvuru yaptığımız yerde başvurumuzun olumlu sonuçlanabilmesi için oldukça önemli bir paya sahiptir.

CV’de Referans Bölümü

Referans bölümü CV de çok önemlidir. Referansın olması şart değildir lakin referansların olması sizinle çalışmak isteyen kişilerin kafasında olumlu sonuçların oluşmasını sağlayacaktır. Referanslar genellikle özgeçmişin son kısmında yer almaktadır. İstediğiniz her insanı referans olarak kullanamazsınız. Çünkü Referansın sizler hakkında tarafsız olarak bilgi vermesi gerekmektedir. Örneğin birinci dereceden yakınınız ya da arkadaşınız referans olamaz. CV de üç Referansın olması yeterlidir.

CV’de Hobi Bölümü

CV'de bulunan hobilerim kısmı önemsiz görünse de aslında oldukça önemlidir. Çünkü hobileriniz sizlerin kişiliği hakkında bilgi vermektedir.  İşe alım uzmanları sizlerin nasıl bir insan olduğunuzu, hobilerim kısmından tespit edebilir. Bu yüzden en az referans kısmı kadar hobilerim bölümü de çok önemlidir. Hobileriniz pek çok kişi arasından işe alınmanızı sağlayabilir. İk uzmanları bu konuda başvuru yaptığınız iş ile ilgili olabilecek hobilerinizin yazılmasını tavsiye etmektedir. Bunun yanı sıra hobilerinizin mesleğinizle uyuşması ik uzmanları tarafından daha iyi bir algı oluşmasını sağlayacaktır. Örneğin; Yazılım mühendislerinin hobileri arasında satranç oyununun  olması uzmanların dikkatini çekecektir.

CV’de İş Tecrübeleri Bölümü

CV’de belki de en önemli bölüm tecrübe kısmının bulunduğu bölümdür. Bu bölüm sizlerin ne kadar tecrübeli olduğunu, işe uyum sağlayıp sağlamayacağınız hakkında bilgi vermektedir. Tecrübe bölümüne iş deneyiminiz hakkında bilgi verirken daha önceden çalışmış olduğunuz kurumun adı, çalıştığınız pozisyon, kaç yıl çalıştığınız gibi noktaların yer alması gerekmektedir.