İşteMülakat - Blog

Tüm Blog Yazılarını İnceleyin

Mülakattan Önce Öz Güven Arttırmanın 8 yolu!

Mülakattan Önce Öz Güven Arttırmanın 8 yolu!

Yazar: İşte Mülakat Yayın Tarihi: 29/04/2021

Öz güvenin, başarılı bir mülakatta kilit nokta olduğunu biliyorsunuzdur. Kariyer koçu ve Confident Introvert'in yazarı Stephanie Thoma'nın açıkladığı gibi, "Bir mülakatta öz güvenli hissetmek önemlidir, çünkü kendine olan inanç başkalarının size inanmasına izin verir. Kağıt üzerinde en iyi becerilere sahip olsanız bile, bir mülakatta, omuzlarınız düşük halde, fısıldar gibi konuşursanız ve kabiliyetlerinizi ifade edemezseniz , görüşmecilerinizle bağlantı kuramazsınız veya işi alamazsınız."

Ve neyse ki, bir mülakattan önce öz güveninizi yükseltmek bırakın haftaları, saatlerinizi bile almaz. İşte size, potansiyel bir işverenle gerçekte tanışmadan önce,  kendinizi daha öz güvenli hissetmenin 8 yolu;

1- Aynada kendinizle konuşun

Telefonu açmadan ya da bir ofise gitmeden önce aynaya bak ve "Ben hallederim. Ben harikayım ve bu iş bende," de diyor, Monarch Results Coaching CEO'su Ashley Alvillar, bu tür olumlu bir şekilde kendi- kendine  konuşmanın, bir mülakattan önce herkesin ihtiyaç duyduğu moral konuşması olduğunu söylüyor. (Bunu kendinize söylemek size aptalca geliyorsa, moral konuşması için bir arkadaşınızı veya aile üyenizi arayın.)

2-Geçmiş başarılarınızı düşünün

Kariyer koçu Alicia Daugherty, “bir dakikanızı, benliğinizi en iyi hissettiğinizi bir zamanı anımsamak için ayırın, her şeyi yapabileceğinizi hissettiğiniz o anı hatırlayın” diyor. Şu anda gergin hissediyor olsanız bile,” o güçlü kişi, sizsiniz" diyor. "Bu hissi anımsayın ve o hissi görüşme odasına beraberinizde götürün.”

3- Meditasyon yapın

Bir mülakattan önce endişeli hissetme eğilimindeyseniz, "zihninizi boşaltmak ve nefesinize odaklanmak için beş dakikanızı ayırın" diyor kariyer koçu ve "Confident Introvert" kitabının yazarı Stephanie Thoma, dörde kadar sayarak nefes almayı, kısa bir süre nefesini tutmayı, sonra da dörde kadar sayarak nefesi vermeyi öneriyor. "Bu, odaklanmanıza ve kendinize yoğunlaşmanıza yardımcı olabilir, böylece mülakatta öz güveniniz parlayabilir."

4- Poz verin

Daugherty, bazı insanların fiziksel bir güç duruşu yarattıktan sonra( örneğin ayaklar açık , sırt düz, Wonder Woman ya da Süpermen gibi eller kalçada ya da kollar ileri uzatılmış bir şekilde) daha öz güvenli hissettiğini söylüyor. Deneyin; bu tür bir duruşa geçtiğinizde öz güveniniz artıyorsa, görüşmenizden önce yapın.

5- Sanal mülakatlar için: ekipmanınızı ayarlayın ve kağıt hazırlayın

Görüşmeniz bilgisayar üzerindense , görüşmeye giriş yapmadan birkaç dakika önce ekipmanlarınızın başarılı bir şekilde kurulu olduğundan emin olun. Alvillar, ‘’kameranızı ve aydınlatmanızı test edin, bir defter ve bir bardak su alın ve lavabo ihtiyacınızı giderin’’ diyor.  Alvillar, LinkedIn profilinizi veya web sitenizi açmanızı veya başarılarınızın çıktısını kolayca görebileceğiniz bir yere yerleştirmenizi öneriyor.

6- Minnettarlığa odaklanın

Thoma, görüşmenizden önce minnettar olduğunuz şeylerin bir listesini yapmanızı öneriyor. "Ortaya çıkan duyguların tadını çıkarmanıza izin verin", diyor. Minnettar olduğunuzu hissettiğiniz bu anlar, pozitife olan eğiliminizi artıracak ve mülakatınızda öz güveninizi arttırmanızda yardımcı olacaktır.

7- Gözünüzde başarılı bir mülakatı canlandırın

Thoma, hayalinde canlandırmak güçlü bir araçtır" diyor. (Bazı çalışmalar, görselleştirmenin beyin üzerinde gerçek aktiviteyi yapmakla aynı etkiye sahip olduğunu göstermiştir.) Thoma, ‘’Mülakatınızdan önce, mülakatınızın sorunsuz bir şekilde giderse nasıl görüneceğini hayal edin ve gerçekliğin bunu takip etmesine izin verin" diyor.

8- Farklı bir yönden bakın

Daugherty, iş görüşmeleri önemli olmakla birlikte, bir görüşmenin "sadece bir konuşma" olduğunu da unutmamak gerektiğini söylüyor. Kendinize, masanın diğer tarafında bir insan olduğunu- kendi şüpheleri ve korkularıyla yaşayan, nefes alan bir, anlatacak hikayeleri olan bir insan- hatırlatın . Derin bir nefes alın ve kendinize 'bu toplantıdan ne öğrenebilirim?' diye sorun. Sonra gülümseyin ... Ve yapın!