Mülakatta Sorulan Sorulara Kurumsal Bir Dille Nasıl Cevap Verilmeli?
Her mülakat yeni bir son ya da başlangıç olabilir. Hayatımızın en önemli anlarından olan mülakatlar, heyecan ve endişe dolu anları da bize yaşatır. Bu tip durumlarda, ne yapacağınızı bilirseniz, olumlu sonuca bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Başarılı bir iş görüşmesi mülakatı için birçok etmen bulunurken, bunların başında da sorulacak sorulara, kurumsal bir dil ile cevap verebilme yetisidir. Burada kurumsal dil konusunu size biraz açıklayalım.
Kurumsal dil, günlük hayatımız içinde yer alan dilden biraz daha farklı, aşırı resmi olmayan, hitap şekillerinin daha sizli bizli olduğu bir tanım içine dahil edilir. Örneklendirmek gerekirse;
Bugün buraya nasıl geldin? Sorusu size; Bugün buraya nasıl geldiniz? Şeklinde sorulacaktır. Elbette vereceğiniz cevap da aynı şekilde anlam barındıracaktır. Genel olarak kurumsal dille gelen soruları bu şekilde ayırabilirsiniz.
Biraz yazışma dili de içinde barındıran, yarı ya da tam resmi olan bu dili, gayretli bir şekilde günlük hayatınızda da kullanmaya çalışmanız, mülakatlarda daha rahat bir süreç geçirmenize olanak sağlar.
Mülakat Sorunlarına Cevap Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Size gelecek sorular nelerdir? Öncelikle sizi tanımaya yönelik, işe uygun olup olmadığınızı anlamaya, kişiliğinizi çözmeye yönelik sorular olacaktır.
Neden bu iş için uygun olduğunuzu bize anlatır mısınız?
Eğitim düzeyiniz ve deneyimlerinizden bize bahseder misiniz?
Bu işi neden istiyorsunuz?
Firmamıza neler katabileceğinizi düşünüyorsunuz?
Yetki ve sorumluluk sizin için nedir?
Bu sorular işin kapsam ve mahiyetine göre değişebilir. Gelecek olan bu sorular kesinlikle yargısal cevaplar vermeyin.
Bence, kanımca, sanırsam, belki, olabilir gibi kelimeleri kullanmaktan mümkün oldukça kaçının. Kesin ve net yargılar belli eden, emin olduğunuz soruları cevaplayın.
Bu işi istiyorum, başarılı olabileceğime inandığım, kendimi geliştirebileceğim bir kurumsal yapısı var! (düşünmek kullanmayın direk yargı ve net)
Firmanıza deneyimlerimi katabilir, kendimi ve firmayı geliştirecek davranışlar sergileyebilirim. Bu şekilde size dinamik bir etki oluştururum.
Belki de mülakat sorularını cevaplama iş görüşmelerinin en zorlayıcı anladır. Bazı İK uzmanları, psikolojik sorular sorarak, sizin karakteristik yapınızı da ölçer. İşte bu tip psikolojik sorular sizi zorlayabilir, nasıl cevap vermeniz gerektiği konusunda karmaşa yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda “ilk aklınıza gelen cevap” genelde en iyi sonucu verir. Bunu dersem ne düşünür, böyle dersem hatalı mı olur demek yerine, sizin ilk anda soruya karşı hissettiğiniz, sizin ilk yansımanızdır.
Mülakatta Soru Cevap Diyaloglarına Örnekler
Okul hayatınız, daha önceki iş deneyimleriniz, başarılarınız ve belki de başarısızlıklarınız sizin belirleyici kriterlerinizdir. İstediğiniz işe uygun olup olmayacağına karar verilecek bu anda, sorulan sorulara karşı vereceğiniz cevapları, yalın ve net belirlemeniz önemlidir.
- Gelecek planlarınız içinde ne yer alıyor?
Gelecek planlarımı işim doğrultusunda yapmak istiyorum. Önümü görebilmem için öncelikle severek çalışacağım bir işe girmem gerekli. Bu ilk planım. İşimin koşulları ve kariyer durumum, gelecek için planlarımı şekillendirecek önemli etmenlerdir.
- Firmamızı neden tercih ettiniz? Neden başvuru yaptınız?
Kurumsal yapı olarak beğendiğim, bünyesinde çalışmaktan memnuniyet duyacağım, kariyerimi geliştirirken, firmanın da gelişimine katkıda bulunacağıma inanıyorum.
- Çok acil bir durum söz konusu, müdürünüz ya da bilgi verip izin alacağınız kimse yok. Bu durumda nasıl bir davranış sergilersiniz.
Öncelikle durumun ne kadar acil ve önemli olduğunu analiz ederim. Yetkililerime ulaşabileceğim farklı kanallar ararım. Bu süreçte, durumun gidişini kontrol edip, kararın alınma aşamasını da göz önünde bulundururum. Eğer şirketin itibarını ya da izlenimini zedeleyecek, sağlıksız bazı sonuçlar doğuracak bir durum ise, en mantıklı seçeneği uygularım.
Bu tarz kritik belirleme sorularında mutlaka mesuliyet alma yönünde cevaplarınızı oluşturun. Elbette durumun sonuçlarını hızlı şekilde analiz edebileceğinizi de belirtmeniz gerekir.
Verilecek cevaplar daima, siz - biz çerçevesinde. Etkin kelimeler seçilerek, netlik arz etmelidir.