İşteMülakat.com
İşteMülakat'a Hoşgeldiniz.
Genel 07/11/2020

Mülakat sonrası başvuru sonucunu nasıl takip edilmeli?

İş görüşmelerinin yoğun stresi, her aşamada farklıdır. İlk başvuru yaptığınızda ve CV görüntülendiğinde, istediğiniz bir iş ise kesinlikle heyecanlanır, her an görüşmeye çağrılma beklentisi içine girersiniz. Aslında iş görüşmeleri, sizin iş hayatına alıştırma seanslarınızdır. Önce bir umut, sonra bir heyecan, sonrasında olumsuz olduğunda da hüsran yaşayarak, artık bu görüşmelerin sıradanlaşmasına neden olur.

Elbette her görüşme olumsuz geçecek gibi bir durum söz konusu değildir. Bazen ilk yaptığınız başvuru olumlu geçer ve işe kabul edilerek başlayabilirsiniz. Bu anlamda umutsuzluk, endişe başvuru yaşan kişinin en sıkıntılı, en çok sorun yaşadığı duygulardır. Tek bir alana odaklanmadan, başvuruyu hayatınızın merkezine koymadan yaşamaya çalışırsanız, kesinlikle kazançlı olan siz olursunuz. 

Başvurunuzu farklı yollarla yapmış olabilirsiniz. Değerlendirmeler sonrası mülakat için çağrılmak güzel bir aşamadır. Ancak sonrasında, karar aşaması sizin için heyecan verici bir süreci de beraberinde getirecektir. Firmanın kurumsal yapısı bazı olanakları kullanmanız için uygun olabilir ya da olmayabilir, bu nedenle geri bildirim alabileceğiniz durumları iyi analiz etmeniz gerekmektedir. 

Mülakat Öncesi Yazışma Ve Görüşmeler

CV gönderim sonrasında, yüzeysel olarak firmanın beklentilerini karşılıyorsanız, IK tarafından görüşmeye çağrılırsınız. Bu görüşme kesinlikle işe uygun olduğunuz anlamına gelmez. Eğitim, cinsiyet, iş deneyimi, ikamet gibi etmenler göz önünde bulundurularak CV sadece teknik incelemeye alınır. Bu kıstasları sağlayan herkes, elenerek mülakat için çağrılacaktır. 

Mülakat için genelde arama yapılır. Çünkü sizinle çalışmak isteyen bir firma vardır ve örgüt sizinle artık teknik bir kontak kurmaktadır. Bunu mail ya da farklı bir dijital yöntemle ender olarak yapabilir. Genelde telefon ile arama, yer ve saat bilgisi verilir. Uygun olup olmadığınız sorulacaktır. Önemli bir işiniz yoksa ilk teklif edilen saat ve günü onaylamanızı öneririz. Bu şekilde sorunsuz bir ilk görüşme yapmış olursunuz.

Mutlaka görüşme yeri, zamanı ile ilgili yazılı not alın ya da mail, SMS gibi yazılı şekilde bilgilerin iletilmesini talep edin. Bu şekilde geç kalma, karıştırma ya da yanlış anlaşılma gibi sorunları baştan önlemiş olursunuz. Çünkü arama esnasında oluşacak heyecan, sizin o an için algılarınızı etkileyebilir. Mümkünse bir iletişim telefonu ya da mail adresi isteyin. 

Mülakat Sonrası Bilgi Edinme Nasıl Yapılır?

İyi giden mülakat sonrasında genelde hep umutlu bir bekleyiş olacaktır. Güler yüzlü ve anlayışlı bir IK temsilcisi ile yaptığınız görüşmeler, size de umut verecek, işe kabul edildiğiniz yönünde bir izlenim bırakacaktı. Geri bildirimler firmanın yapısına, IK ekibinin yoğunluğuna, alım yapılacak kişi sayısına göre değişiklik gösterebilir. Genelde size geri bildirim süresi hakkında bilgi verilir. 

Görüşme sonrasında  “X” gün sonra size olumlu ya da olumsuz dönüş sağlanacak ya da “X.X” tarihinde bilgilendirme yapılacak şekilde bir hedef ile görüşmeden ayrılırsınız. Ucu açık olan görüşmeler ise genelde en zorlu bekleyiştir. 

Görüşmede bitti ve IK ekibinin size verdiği süreç doldu. Bu süre zarfında herhangi bir geri bildirim almadınız. Bunun genelde iki nedeni olabilir. ilk ve genellikle en sık rastlanan nedeni işe kabul edilmediğiniz içindir. İkincisi ise İK yetkililerinin yoğunluğu, sonuçların netleşmemesi, yönetimin onay sürecinde ki yavaşlamalar olabilir. 

Eğer başka bir işe yeri ile görüşmüş ve olumlu geçerek, sizinle başlama kararı almışlar, ancak siz ilk görüşme yaptığınız işi istiyor ve buradan net bir yanıt almak istiyorsanız, ya da içinizin rahat etmesi için sonucu öğrenmek istiyorsanız, mülakat öncesi aldığınız iletişim bilgilerinden IK’ya dönüş yapabilirsiniz. 

Yazacağınız mail kısa ve öz olmalıdır. 

“XX tarihinde firmanız ile yaptığım iş görüşmesinin sonucu halen tarafıma bildirilmemiştir. Mülakat sonuçlarını açıklanıp açıklanmadığı, olumlu ya da olumsuz olup olmadığı yönünde bilgi talep etmekteyim.”

Gibi naif bir ve kurumsal bir dil ile bilgi isteyebilirsiniz. Bu maile gelecek olan yanıta göre planlamalarınızı yapabilir, umutlarınızı da ona göre şekillendirebilirsiniz.