İşteMülakat.com
Hello, world! This is a toast message.
Genel 26/08/2021

Motivasyonu düşük çalışma arkadaşınızla nasıl anlaşabilirsiniz?

İş dünyası- hayatın geri kalanı gibi- bir takım oyunudur. Şirketler başarılı olur, çünkü insanlar hiçbir bireyin tek başına başaramayacağı sonuçlar yaratmak için birlikte çalışırlar. İyi bir takım işinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek karmaşıktır, çünkü eğitim (genel olarak) bireysel bir spordur. Okul yıllarımız boyunca, tek başımıza yapmamız gereken ödevler verilir ve konu hakkındaki kişisel bilgimiz değerlendirilir.

Bir sınıftaki herkesin konuyu öğrendiğinden emin olmak için geçerli sebepler vardır. Yine de bu hala, çoğumuzun grup projelerini üstlenmediği ve özellikle herkesin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için stratejiler geliştirmeyi uygulamadığı anlamına geliyor.

Bu, meslektaşlarınızdan birinin üzerine düşen görevi taşımadığı anlamına gelir. Peki birisi işi gevşetmeye başladığında ne yapmalısınız?

Empatiyi kullanın

Sosyal psikolojide “temel atıf hatası " adında eski bir bulgu bulunmaktadır. Bu şudur; diğer insanların davranışlarını açıkladığınızda, o davranışın sebebinin içinde bulundukları durumdan ziyade kim oldukları ile ilgili olduğunu varsayma eğilimindesinizdir. Bunun bir hata olarak görülmesinin bir nedeni, kendi davranışınızın nedenlerini açıkladığınızda ise, kendi kişisel özelliklerinizin etkisinden ziyade durumun etkisine daha fazla odaklanma eğiliminde olmanızdır. Bir meslektaşınız işlerini yapmadığında, tembel olduklarını veya bu işi sizin kadar umursamadıklarını düşünmeniz gayet doğaldır. Böyle olması mümkün olsa da, hayatlarında, bu görevi yerine getirmelerini zorlaştıran bir şeyler oluyor olabilir. Bir ekip üyesinin iş yapmadığını fark ettiğinizde, onlara nasıl olduklarını sorarak başlayın. Özellikle pandemi sırasında, birçok faktör insanların görevlerini yerine getirmelerini zorlaştırabilir. Birçok kişi çocuk bakımı ve aile bakımı gibi konular mücadele ediyor. Bazıları da ailedeki hastalıklarla uğraşıyorlar. Ve hala, bazı insanlar da pandemi ile ilişkili anksiyete ve depresyon ile başa çıkmak zorundalar. Bir meslektaşınızın durumunu ne kadar çok anlarsanız, yapılması gereken işler konusunda ona o kadar destek olabilirsiniz.

‘’Köprülenebilir boşluklar’’ arayın.

İnsanları bir şeyler yapmaya iten motivasyonun iki önemli yönü vardır. İlk olarak, insanlar şu anda nerede oldukları ve nerede olmak istedikleri arasında bir boşluk hissettiklerinde enerji ile yüklenirler. İkincisi, bu enerji, kişiyi, aradaki bu boşluğu kapatmasına izin verecek belirli bir dizi eyleme yönlendirilmelidir. Motivasyon eksikliğinin nedeni genellikle boşluk, köprü veya her ikisi ile ilgili bir sorundur. Bir meslektaş bir projeyi umursamadığında, o proje üzerinde çalışmak için gereken motivasyon enerjisine sahip olmayacaktır. Projenin neden önemli olduğunu düşündüğünüzü meslektaşınızla paylaşmak, onun kendi ‘’boşluğunu’’ yaratmasına yardımcı olabilir. Örneğin, size verilen bir projenin bir parçasının aptalca veya alakasız olduğunu düşündüğünüz zamanlar olabilir. Yaptığınız iş, projenin farkında olmadığınız başka bir yönü için önemli bir girdi sağlayabilir. Çabalarınızın bir başkasının çalışmasında nasıl önemli bir rol oynadığı hakkında size daha fazla bilgi verilirse, size düşen görevi tamamlamak için motive olursunuz.

Bununla birlikte, bazen bir meslektaşınız işin neden önemli olduğunu anlayabilir, ancak ilerleme kaydetmek için ihtiyaç duyulan tüm bilgi veya becerilere sahip olmayabilir. Ne yazık ki, herkes bazı konuları bilmediğini itiraf etmekte iyi değildir ve bu nedenle başarılı olmak için ihtiyaç duydukları yardımı almak yerine başka birinin üstleneceğini umarak bir projeyi geciktirebilirler. Bir alanda çalışıyorlarsa-iyi bildiğiniz- projeyi ilerletmek için hangi adımları attıkları hakkında onunla konuşabilirsiniz. Ne yaptığından emin görünmüyorsa, görevlerini ilerletmelerini sağlayacak birkaç öneri sunun. Ayrıca ona organizasyondan, akıl hocası olacak birini önerebilirsiniz.

Yardım isteyin.

Bu iki adım işe yaramazsa, o zaman kendi akıl hocanızla çalışmanın zamanı gelmiş demektir. Bir meslektaş işini yapmadığı zaman bir süpervizöre şikayet etmek yerine, etkili bir lider olarak gördüğünüz biriyle oturup tartışın. Şimdiye kadar neler yaptığınızı açıklayın ve nasıl devam edeceğiniz konusunda tavsiye isteyin. Buradaki ana fikir, liderlik becerileri yaptığınız işte mümkün olduğunca erken geliştirmenizdir. İş arkadaşlarınızla ilgili zor durumlarla uğraşırken yardım istemeniz, kuruluştaki diğer insanlara, başka birinden sizin için çözmesini istemek yerine sorunları çözmeye odaklandığınızı gösterir. Ayrıca, diğer insanlardan öğrenmeye istekli olduğunuz mesajını da gönderir. Bu özellikler sizi gelecekte verilecek yeni sorumluluklar için aday olarak daha çekici hale getirir. Bazıları için, zorunlu izindeyken başka bir iş aramak korkutucu olabilir. Ancak Mcdougal'ın sizin için cesaret verici ve motive edici sözleri var: “Kendi kariyerinize sahipsiniz ve bunun için tüm sorumluluğu üstlenmeniz gerekiyor” diyor. “Şirketler, şartlar öyle gerektirdiğinde çalışanları neredeyse hiç haber vermeden işten çıkarabilirler. Çalışanlar her zaman becerilerini ve deneyimlerini, bu beceriler karşılığında onlara en iyi değeri sağlayan işverene satmaya çalışmalıdır.”