İşteMülakat.com
İşteMülakat'a Hoşgeldiniz.
Genel 07/11/2020

Kısıtlı Bir Süre İçerisinde İşi İstediğimizi Nasıl Karşı Tarafa En İyi Şekilde Anlatabiliriz?

Kısıtlı Bir Süre İçerisinde İşi İstediğimizi Nasıl Karşı Tarafa En İyi Şekilde Anlatabiliriz?

Bir görüşmede, kısa sürede birçok şeyi ifade edebileceğimizi kesinlikle unutmamalıyız. Her ne kadar iş görüşmeleri bittikten sonra bir an gibi geçmiş olsa da, aslında karşı taraf sizden çok şeyler almış ve aklında sizi oturtmuş olacaktır. 

Kritik bir süreçten geçiyor, acil işe ihtiyacınız olduğu bir dönemde olabilirsiniz. Ya da tüm bunların yanı sıra o iş yerini ya da pozisyonu gerçekten istiyor olabilirsiniz. Mülakat esnasında bu özel durumu nasıl anlatabilirsiniz?

İsteksiz bir insan ile istekli bir insan arasında farklar aslında gözle görülüp, sezgisel olarak da anlaşılabilir. Ancak burada yapmanız gereken, bu işi gerçekten istediğinizi, başarılı olabileceğinizi karşı tarafa aktarabilmektir. 

Görüşmeye girmeden önce firma hakkında geniş ve kapsamlı bazı araştırmalar yapın. Örgüt yapısı, basın açıklamaları, yaptıkları, planları, hedefleri gibi tüm bunları internet üzerinde ufak bir araştırma ile yapabilirsiniz. Firmanın web sitesi sizin için iyi bir kaynak olacaktır. Misyon ve vizyon açıklamalarını okuyarak, ne istediklerini kafanızda oturtun. Görüşme esnasında, çok aşırıya kaçmamak kaydı ile bu konuları, sorulan sorulara serpiştirerek, bilgi sahibi olduğunuzu belirtebilirsiniz. 

İşe Uygun Olduğunuzu Karşı Tarafa Nasıl Hissettirebiliriz?

Sorulacak sorulara, heyecanla, ilgi ile cevap vermek, karşınızdakinin sizi daha pozitif görmesine, işe istekli olduğunuzu anlamasına olanak sağlayacaktır. Bu anlamda yapmanız gereken, sakin ama ilgili, istekli cevaplar verebilmektir.

İş yerinin beklentilerini doğru tespit edebildiğinizde, o iş için uygun olduğunuzu da gayet rahat ifade edebilirsiniz. Bilgi birikiminiz, teknik alt yapınız, iş deneyimleriniz ya da eğitimleriniz, sizi o iş için hazırlamış gibi hissettirmeniz, ya da buna inandırmanız gerekir. 

Birçok kurumsal firma, personel seçerken, çok yönlü gelişime açık, öğrenmeye hevesli, mesai yapabilecek, kendinden firmaya bir şeyler katabilecek kişileri bulmak ister. Bu nedenle deneyimininiz olmasa bile, gelecek için firmaya yüksek katkı sağlayabileceğiniz konusunda kendinizi ifade etmeniz gerekir. Bu anlamda özellikle firmayı tanımak, beklentilerini bilmek önemli bir etmen olacaktır. 

Hayatınızın düzenli olması, karmaşadan uzak olmanız, işinize daha yüksek bir bağlılık anlamına gelmektedir. Bu nedenle hayatınızda düzensizlik varsa bile, bunu yansıtmamak önemlidir. 

İş Görüşmesinde; Bu İşi İstiyorum Demenin Yolları

Maddi beklentileri her zaman ikinci planda tutun. Birçok firma, maddi beklenti ile işe başvuru yapılmasını, işsizlik yüzünden orada çalışmak isteyen kişileri elemektedir. Evet, maddi konular da tetikleyici konulardır ama ilerleyen zaman bu aşamada dikkate alınması gereken bir konudur. Bugün bu işi maaşı için tercih eden kişi, başka bir yerden gelebilecek daha iyi bir teklif için firmayı çok rahatlıkla terk edebilir. Bu da kurumsal firmalar için hoşlanılan, sevilen bir durum değildir. 

Bir görüşme esnasında, bu işi istiyorum demenin farklı yolları vardır. Ancak istediğinizin neden kaynaklandığını doğru şekilde belirlemeniz ve karşı tarafa bunu yansıtabilmeniz gerek. Öncelikle maddi beklentiler mi, kariyer mi, işsizlik nedeni ile mi bu işi istiyorsunuz? Bu seçeneklerden en mantıklı olanı ve yansıtmanız gereken kariyer beklentisidir. Zorunluluk ya da maddi beklenti nedeni ile girilen işlerde sizler de mutlu olamazsınız. 

Genel olarak iş için uygun olduğunuza sizin kendinizi ikna etmeniz gerekir. Bu inanç, görüşme esnasında sizin daha etkin olmanıza ön ayak olacaktır. Sizin şüpheleriniz, karşı tarafın kesin hissedeceği bir duygusal durumdur. 

Görüşme esnasında, sanki o işe kabul edilmiş gibi hissederek, sanki hoş geldin görüşmesi yapıyormuş gibi hazırlanmanız, etkin sonuçları almanız için oldukça önemlidir. Elbette bunu sonuç negatif olduğunda, aşabilmeniz ve rolünüzden çıkabilmeniz gerekir.