İşteMülakat - Blog

Tüm Blog Yazılarını İnceleyin

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeli, Hangi Renklerden Kaçınılmalı?

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeli, Hangi Renklerden Kaçınılmalı?

Yazar: İşte Mülakat Yayın Tarihi: 07/11/2020

Uzun zamandan beri iş arıyor ve nihayet bir iş görüşmesine çağrıldınız. İnanılmaz bir heyecan ve panik haline girmiş olabilirsiniz. Öncelikle; derin bir nefes alın ve “bu dünyanın sonu değil, elimden geleni yapacağım ve bu işi alacağım, alamazsam bile yenisi için uğraşacağım” deyin lütfen. Elbette ekonomik şartların ağır olduğu bu dönemde, herkes iyi bir iş sahibi olmak için çaba harcıyor. Onun için bizim deneyimlerimize güvenerek, size önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Öncelikli olarak kıyafet ve renk seçiminden başlayalım. Bildiğiniz üzere, ilk izlenimler ile 4-8 saniye arasında oluşuyor. Bu anlamda kıyafetiniz, ilk algıya girecek olan niteliğiniz olacak. İş görüşmesine giderken giyeceğiniz kıyafetler mümkün oldukça sizi yansıtan, klasik bir görünüme sahip olmalı. Düz olmaktan uzak, dikkat çekmekten daha da uzak olmasını tercih etmelisiniz. Biraz karmaşa yaratmış olabilir ama yazımızda bunu sizlere örnekleyerek, kombin seçenekleri vererek açıklayacağız. İş yerinin ciddi olması, kurumsal yapısı ya da yapılacak işin durumuna göre de kıyafet, renk seçiminin yapılabileceğini unutmamanız gerekir. Örneğin organizasyon firmasına iş görüşmesine gitmek ile yönetici asistanlığı ya da mühendislik için iş görüşmesine gitmek arasında ki ayrımı sizlerin de yapabileceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, yapacağınız iş eğlenceli ve renkli diye, giyim tarzınızı da abartmamanızı öneririz.

Resmi Mi Yoksa Günlük Kıyafetler Mi Tercih Edilmeli? Aşırı ciddi olmayan, daha düz parçaları tercih edin. Pantolon, ceket ve altına uygun bir ayakkabı, her zaman sizin daha ciddi ve samimi olmanızı sağlayacaktır. Bayanlar biraz daha seçenek sahibi olabilir, etek, pantolon, gölek ve ceket tercihlerini uygun şekilde harmanlayabilirler. Sizin giyim tarzınız, sizi yansıtır. Bu nedenle sert bir mizaç vermemek adına, daha soft çizgilere sahip kesimleri tercih edebilirsiniz. İş görüşmesi için kıyafet seçiminde, etek boyunuz dizde ve diz altında tercih edilirse, daha yüksek oranda rahat edersiniz. İyi kesimli, dar olmayan, uygun renkli bir elbise de sizin için ideal bir seçim olacaktır. Ayrıca, pantolon, ceket boyu gibi konulara da mutlaka dikkat edin. Kollar ve paçalar ideal ölçüde olmalı, kısa ya da rüküş bir duruş sergilememelidir.

Hangi Renkler İş Görüşmesi İçin Tercih Edilebilir? İş görüşmelerinin yapılacağı zaman, mekan ve gün de kıyafet ve renk seçiminde elbette önemlidir. Sizi tüm durumlardan kurtaracak renkler; siyah, beyaz, kırmızı ve laciverttir. Bu ana kıyafet renkleri her yerde bulabileceğiniz, etkin kombinler hazırlayabileceğiniz, oldukça rahat edeceğiniz, karşınızdaki kişiye güven verecek renklerdir.
Kahve, sarı, yeşil gibi farklı imaj yaratabilecek renklerden mümkün oldukça uzak durmakta fayda var. Klasik bir görünüm, ilk görüşme için her zaman elinizi daha çok güçlendirecektir. Giyim tarzı bir dildir. Herkesin bildiği dili kullanırsanız, daha rahat algılanırsınız.
Siyah bir takım elbise – içine beyaz/ pembe/ mavi bir gömlek oldukça başarılı bir kombindir. Yine ayakkabılar siyah olmalıdır.
Bayanların seçeneklerin çok olması, biraz daha karmaşaya neden olabilir ama onlara da tavsiyemiz siyah yoğunluğunu ellerinden bırakmamaları olacaktır. Tarzınızı işe başladıktan sonra yansıtabilirsiniz. Şimdi iş görüşmesine geçelim.
Siyah bir pantolon, üzerine kırmızı/ pudra/ ecru/ beyaz renklerden seçilmiş bir gömlek, abartıdan uzak bir bluz olabilir. Ayrıca mevsim uygun ise siyah ya da gri bir ceket alabilirsiniz.
İş görüşmelerinde dikkat dağıtacak, kıyafetler giymek çoğu zaman görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Bu anlamda iş ciddiyetinizi rahatça yansıtabilecek, sizin oraya uygunluğunuzu fiziksel olarak onaylayacak bir kreasyon ile gitmeniz en önemlisidir.
Renk tercihlerinde, parlak, canlı, fosforlu, göz alıcı, turuncular, şeker pembeler, sarılar ve morlardan uzak durmakta fayda var diye düşünüyoruz.