İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar
Bir iş görüşmesi, hayatınızda önemli bir dönüm noktasıdır. Özellikle istediğiniz bir iş ise, gerçekten heyecanlanabilir, hata yapabilme korkusu ile endişe duyabilirsiniz. Bu aşamada, çok istediğiniz, hayallerini kurup, planlamalar yaptığınız, tüm eğitiminizi bu işe göre aldınız ve şimdi mülakat aşamasına kadar geldiniz. Kaybetme korkusunu bir kenara bırakmak, zor olsa da sizin için en doğru davranış olacaktır. İş görüşmesinde davranış oldukça önemli bir durumdur. Heyecan bir dereceye kadar, karşıdaki insanın da tolere edebileceği bir durumdur. Ama bu heyecanın sizi kontrol etmesine izin vermemelisiniz.
Öncelikle görüşme günü kendinizi hazırlamak açısından bir planlama yapın. sabah uygun ve erken bir saatte kalkın. Güzel bir kahvaltı yaparak güne enerjinizi toplayarak başlayın. Kıyafetlerinizi mümkün oldukça akşam saatinde hazırlayın, zaman kaybı ya da oluşabilecek sorunları bu şekilde önlemiş olursunuz. Görüşmeye 10-15 öncesinde orada olacak şekilde ulaşım planlamanızı ayarlayın.
İş Görüşmesinde Nasıl Davranmalı?
Ve kader anı geldi! Görüşmeye girmeden önce nefes egzersizleri yapabileceğiniz sakin bir ortam bulun. Burnunuzdan, diyaframa doğru derin nefes alın. Birkaç saniye bekleyin ve ağzınızdan bu nefesi yavaşça verin. Bu nefesi 3-4 kez yaparsanız, nabız, kalp atışlarınız düzene girecektir.
Görüşmeye girdiğiniz andan itibaren, pozitif, aşırıya kaçmayan bir gülümseme ile içeridekileri karşılayın. Size sorulan sorulara kısa ve net cevaplar vermeye çalışın. Başarılı bir iş görüşmesi için mutlaka az konuşmaya özen gösterin. Soruları doğru algıladığınızdan emin olun ve anlaşılmayan bir durum olduğunda, uygun bir dille sorunun açıklanmasını isteyin.
Oturma şekliniz ne çok rahat, ne de çok gergin olmalıdır. Size ayrılan alana rahatça oturun. Bir büyüğünüzün sizinle önemli bir görüşme yapacağını hissederek, o saygı ve samimiyet ölçülerinde davranış dozajınızı ayarlamaya çalışın.
Karşıdaki insan ne kadar sert olursa olsun, siz yüzünüzde ki tebessümü asla kaybetmeyin. Sizin ona değil, onun size uyumlanmasına özen gösterin. Onunla benzer beden dili kullanmaya çalışın. Göz teması tüm davranış biçimlerinde önemli olduğu gibi iş görüşmelerinde de büyük önem arz eder. Bu nedenle mülakat yetkiliniz size baktığında, soru sorarken gözlerini size yönelttiğinde asla gözlerinizi kaçırmayın. Göz temasını bu anlamda çok da abartmamanız gerek. Muhatap olunduğunuz an gözleriniz mutlaka karşınızda ki kişide olmalıdır. Size bir şey ikram edilmek istenirse, nazikçe geri çevirin. Çok ısrar edilirse, bir bardak su talep edebilirsiniz.
İş Görüşmesinde Hangi Davranışları Yapmaktan Uzak Durmalı?
Yapılması gereken davranışlar nasıl insanlar üzerinde olumlu izlenim bırakacaksa, iş görüşmelerinde yapılmaması gereken, uzak durulması gereken davranışlar da vardır. Bu karşı tarafın sizin beden dilinizi okuyarak, analizi için önemlidir. Bu nedenle bazı davranışları ne kadar rahat hissederseniz edin asla yapmayın.
Elleri kilitlemek, bacak bacak üstüne atmak, kolları kavuşturmak, koltuk ya da sandalyede kaykılmak, ellerinizde yüzünüze ya da bir yerlerinize sürekli şekilde dokunmak gibi obsesif davranışlar sergilemek, görüşmenin seyrini değiştirecektir. Bu anlamda kıyafetiniz ile uyumlu bir oturuş düzeni belirleyebilirsiniz. Ortamın sıcak ya da serin olmasından kaynaklanan durumlarda, ceket ve benzeri şeyleri giymek ya da çıkartmak için mutlaka izin alın. Görüşme esnasında kalkıp, aniden ceketinizi çıkartmanız oldukça olağan gibi görünse de, kontrolün mülakat yapanda değil, siz de olduğu izlenimini verebilir. Bu nedenle nazikçe, sıkıntıyı dile getirerek, izin isteyebilirsiniz.
Görüşme esnasında oluşan suskun ortamlarda, endişeye dalmayın. Kafanızdaki düşünceleri bir kenara bırakın. Bir anlık dalgınlık yaşamanız, sorulabilecek bir soruda aniden kendinize gelmenizi sağlarken, konudan uzak olduğunuzu düşündürebilir.
Bahsedilen konular çok ilginizi çekse dahi, tüm sorulara eşit mesafede cevap vermeye özen gösterin. Sonuç olarak karşınızdaki kişi, sizin bu iş için uygun olup olmadığınızı değerlendirmek için burada. Bu nedenle konunun iş görüşmesi dışına taşmamasına özen gösterin.