İşteMülakat - Blog

Tüm Blog Yazılarını İnceleyin

Çağrı Merkezi Temsilcisi Nedir, Ne iş Yapar?

Çağrı Merkezi Temsilcisi Nedir, Ne iş Yapar?

Yazar: İşte Mülakat Yayın Tarihi: 08/09/2022

Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi

Çağrı merkezleri işletmeler ile müşterilerin iletişim kurmasını sağlayan yerlerdir. Çeşitli firmalar ve şirketlerin, müşterilerin istek, şikayet veya talep gibi durumlara kulak vereceği bir ortam sağlar. Genelde kurum içi çalışanlar telefonla iletişim kurmanın yanı sıra e-postalara bakmakla, canlı sohbet veya sosyal medya platformlarından da iletişim kurmakla yükümlüdür.

Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Ne Gibi Yetkinliklere Sahip Olmalıdır?

Öncelikle çağrı merkezi müşteri temsilcisi sabırlı olmalıdır. İnsanlarla iletişim halinde olmak, sorunlarını ve önerilerini dikkatli ve anlayışlı bir şekilde dinlemek için sabır ve tatlı dil önem teşkil etmektedir. Hatta kilit noktalar da denebilir. Problem çözücü olarak da adlandırılan bu kişiler hızlı olmalı ve sorunlarla başa çıkabilmelidir. Çağrı merkezi müşteri temsilcisi ise bu iletişimi sağlamada, çağrılara yanıt vermede görevli ve çağrı uygulamalarını aktif bir şekilde kullanan kişidir.

İyi bir dinleyici olmak da bir diğer önemli noktalardan bir tanesidir. Aramaları yönetmek, sorunlara pratik çözümler bulmak, yöneticilere raporlar ile bilgilendirme yapmak, Microsoft Office programlarını iyi kullanabilmek, konuşmaların kayıt altında tutulacağını müşteriye belirtmek ve buna göre hareket etmek gibi özellikler çağrı merkezi müşteri temsilcilerinin görev ve sorumluluklarındandır.

Çağrı merkezi müşteri temsilcisi olmak için lise mezunu olmak veya üniversitelerin halkla ilişkiler, işletme veya iletişim gibi bölümlerinden mezun olmak yeterlidir.

Müşteri daima haklıdır mottosuyla müşterinin ihtiyacına uygun çözümler varsayılmalıdır aksi takdirde iletişimsizlik veya sorun çözememe gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Doğru cevap ve isteklere çözüm bulabilmenin yanı sıra sevecen bir tavır da müşterileri memnun etmenin ilk adımlarındandır. Her ne kadar sorun çözülse de müşteri bu kurumdan veya firmadan iyi bir deneyimle ayrıldığını ve yeniden bir sorun çıktığında aynı yaklaşımla karşılanacağını bilir. Bu da firmaya değer katmış olur.

Çağrı merkezi müşteri temsilcisinin aslında firmaların gelişmesi açısından rolleri büyüktür de denebilir. Çünkü herhangi bir ürünün veya hizmetin kusuru görüldüğünde veya yinelendiğinde, düzeltmek ve geliştirmek için yardımcı olmuş olur.

Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Adaylarını Neler Bekliyor?

Öncelikle artık modern işe alma tekniklerini uygulayan firmalardan da bilindiği üzere ilk aşama online sınavdır. Bu aşamada matematik, Türkçe gibi sayısal ve sözel mantık sorularından oluşan bir bölüm yer almaktadır. Bu seriyi başarılı olduğunuz takdirde video mülakat ve online mülakat takip etmektedir. Ardından ise bire bir görüşme ile işe alım sürecinin sonuna gelinmektedir. Şirkete ve kuruma göre değişiklik gösteren İngilizce veya genel yetenek (envanter) sınavları da bulunmaktadır.

Genel olarak online sınavların dikkat gerektiren ama kolay sınavlar olduğu belirtilmektedir. Yalnızca bir aşamadan diğerine geçilirken geçen süre çağrı merkezi müşteri temsilcilerinin kafasında soru işareti yaratmaktadır. Maaş konusuna gelince ise bu miktarın 5500 ila 8500 Türk lirası arasında olduğu bilinmektedir.

                                                 Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Mülakatlarına ulaşmak için tıklayın!